Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis), využití nejen v kuchyni

Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis), využití nejen v kuchyni

3 prosince, 2019 0 Od admin

Rozmarýn je stále zelený vytrvalý keř, který se dorůstá výšky až sto padesát centimetrů. Má malé růžové květy, které vyraší brzy na jaře a vydrží až do časného léta. Někdy se může objevit i druhý květ začátkem podzimu. Má krátké a úzké jasně zelené listy podobné jehličkám, na spodní straně jsou trošku světlejší. Při rozemnutí silně krásně voní. Rozmarýn u nás volně neroste, pěstuje se jen v zahrádkách či jako pokojová rostlina. Rozmarýn byl již ve starověku opěvován jako symbol lásky, manželství, smrti a nepomíjivosti. Používal se do kadidel, k výrobě věnců, ale i jako ozdoba do svatebních kytic.

Léčivé účinky rozmarýnu

Drogu tvoří listy se zelnými výhonky, které se sbírají lehce po rozpuku, dokud jsou ještě měkké. Rozmarýn je výjimečný v tom, že jako jedna z mála bylinek zvyšuje krevní tlak. Dále uklidňuje a mírní nervové vyčerpání. Výborně zvyšuje koncentraci. Zlepšuje krevní oběh, odstraňuje pocit chladu v končetinách, tonizuje cévy, nervovou soustavu a celkově posiluje. Je zvlášť vhodný v rekonvalescenci a geriatrii. Čaj z rozmarýnu má potopudné a močopudné účinky, zlepšuje nadýmání a křeče v žaludku. Pomáhá při ženských nemocech, upravuje menstruaci.

Rozmarýn je výborný i pro zevní použití. Silný odvar slouží k čištění převážně mastné pleti, omývání ekzémů, na rány a pohmožděniny. Je velmi oblíbený zvláště v aromaterapii. Potírání pokožky rozmarýnovým olejem (dvě kapky stoprocentně přírodního éterického oleje na dvě až tři lžíce panenského oleje) či tinkturou zlepšuje její prokrvení a uvolňuje ztuhlé a pohmožděné svaly a klouby.

Rozmarýn v kuchyni

Již od starověku je rozmarýn oblíbeným kořením v celé oblasti Středomoří a dodnes se tam z něho připravuje osvěžující víno. Usušené lístky mají silné kafrovité aroma a nahořklou kořenitou chuť. Obsahují silice, třísloviny, saponiny, flavonoidy, alkaloidy, organické kyseliny, hořčiny a fytoncidy. Rozmarýnem kořeníme polévky, pokrmy z rajčat a lilků, zeleninové saláty, měkké sýry a mleté masové směsi. Je také vhodný ke zvěřině a k ochucení olejů, octů a do těstíček na smažení ryb. Na jeden kilogram suroviny stačí jedna lžička drcených lístků. Větší dávky se rozhodně nedoporučují!

Rozmarýnové víno

Nejlepší je ho připravovat z čerstvé drogy, ze sušené to není úplně ono. Nadrobno nakrájený rozmarýn nasypeme do jedné třetiny objemu nádoby, dolijeme červeným bio vínem a necháme stát čtyři týdny na teplém místě. Občas protřepeme. Poté přecedíme. Víno pijeme po malé štamprlce ráno a večer, ne více, ne častěji.

Jak si doma vypěstovat rozmarýn?

Rozmarýn můžeme vypěstovat ze semen či řízků. Rozmarýnu sázejte na teplé, slunečné a dobře odvodněné místo se zásaditou půdou. Bylinka roste dobře i v truhlících. V zimě rostlinu chraňte před vlhkem a chladem. Čerstvé listy můžete otrhávat po celý rok.

Rozmarýn není vhodný pro malé děti do pěti let a těhotné a kojící ženy.